12 Ağustos 2010 Perşembe

Bilinçsizce yapılan her şey tehlikeli değilmiş yararı da varmış işte!

Bazen sabahları uyandığımda ya da yolda yürürken, birden bire ve hatta sıkça, kalabalık yerlerde yürürken dilimin ucuna ilişiveren o şarkı! Günlerce dilime pelesenk olur, dudaklarımdan düşmez, adı aklıma gelmez, kelimeler bölük pörçüktür ama ezgi;  nota nota hafızamdadır. Deli olurum. Allahım adını bilmem, kim söyler bilmem, aklımda kalmış 3-5 kelimesinden fazlasını öldürsen aklıma getiremem.

Evde sıklıkla müzik ya da Tv açarım. İzlemem ve dinlemem kulak kesilip de. Sadece mırıldanır onlar kendi kendilerine ses olsun diye evin içinde (Bazen evdeki canavarların gürültüsünü bastırsın diye açtığım doğrudur) Birden kendimi o müziğe ya da sese eşlik ederken yakalar şaşırırım. Hatta öyle zamanlar olur ki kalabalık bir cadde de yürürken o an mırıldandığım şarkı, türkü, ezgi her ne ise aynısı en yüksek volume ile kulağımıza da çalınır. Ne hoş bir tesadüf olduğunu düşünür yürür gideriz.

İşte o öyle sıradan bir tesadüf değil imiş. Kulağımız çevredeki her türlü sesi fark eder alır ve beyne mesaj olarak iletir. Ve biz benzer şekildeki şiir, şarkı, müzik gibi şeyleri tekrarlamaya, söylemeye başlarız ama nedenini bilmeyiz. Bilinçsiz olarak uyarılırız beynimiz tarafından. Bir süre sonra bulunduğumuz ortamdaki seslere odaklanır,  farkında olmadan bilinçsiz bir uyarılma ile öğrenmeye başlarız.

İngilizce öğrenmeye azmettim son zamanlarda. Açıyorum Tv yi konuşup duruyor o. Kelime haznem gelişiyor, telaffuzum düzeliyor.

Bilinçsizce yapılan her şey tehlikeli değilmiş yararı da varmış işte!

1 yorum:

  1. bilinçsizce kelimesi çok rastgele ve amaçsız anlamıyla anlaşıldığı için önemsiz geliyor :) ama bilinci yöneten bilinçaltı olduğu gerçeği gözönüne alındığında tesadüfler konusunda oturup sakin kafayla bir daha düşünmek gerekebilir :)

    yorumda emeği geçen diğer unsurlar;
    - caramel macchiato (http://bit.ly/ak2TlK)
    - it's got to be perfect | fairground attraction (http://bit.ly/9i1Hzs)

    YanıtlaSil